24 Mayıs 2023 Çarşamba

Gönül Bahçesi inşa etmede “Mahir” miyiz?

 Gönül Bahçesi inşa etmede “Mahir” miyiz?

Veysi ERKEN

Gönül bahçesi inşa etmede, “Selam, sabır ve samimiyet” gülleri ile teçhiz ve süslemede “mahir” misiniz? “mahir” miyiz?

Geliniz “gönül bahçe”lerimizi “Allah’ın Rızası”na uygun bir şekilde inşa etmeye çalışalım. “Mahir” olduğumuzu gönül bahçemizi inşa ederek ve bahçemize “selam”, “sabır” ve “samimiyet” güllerini ekerek gösterelim.

Evet.

Her şey “selam” ile başlar/başlamalıdır. “Önce selam sonra kelam, önce refik sonra tarik” demiş atalarımız. “Allâhümme ente's-selâm ve minke's-selâm tebârekte yâ ze'l-celâli ve'l-ikrâm: Allah'ım selâm sensin. Selâmet ve esenlik sendendir. Ey azamet ve kerem sahibi Allah’ım, sen hayır ve bereketi çok olansın” duasını okuruz her günümüzde.

“Selam”, sağ ve sağlam olma, güvende olma, barışık olma, sağlık, selamet, barış, güvenlik içinde olmayı ifade eder. “Selam gülü” emniyeti temsil eder. Bu gülden mahrum olan ne kendisi emniyette ne de etrafı güvendedir.

“…Selâm size! Rabbiniz merhamet etmeyi kendisine yazdı…” (el-En’âm, 54)

“Sabrettiğinize karşılık size selâm olsun! Dünya yurdunun sonu (cennet) ne güzeldir!” (er-Ra’d, 24)

“…Size selâm olsun. Yapmış olduğunuz (sâlih) amellere karşılık cennete girin!” (en-Nahl, 32)

“…Selâm hidâyete tâbî olanlaradır.” (Tâhâ, 47)

“…Selâm olsun seçkin kıldığı kullarına!” (en-Neml, 59) buyurur Rabbulalemin.

Selam sabrı gerektirir. “Sabır gülü” de “gönül Bahçesi”nin vazgeçilmez gülüdür. “Gönül bahçesi” inşa etmek isteyenin “sabır Gülü”ne ihtiyacı vardır. Sabır tahammül, katlanma, sebat ve direnmeyi ifade eder. İyiliği devam ettirmede ve kötülükten uzak durmada direnme “sabır”ın ta kendisidir. “Ey iman edenler! Sabır ve namazla yardım dileyin. Şüphesiz Allah sabredenlerle beraberdir. Bakara-153”, “arkadaşına: “Üzülme, Allah bizimle beraberdir!” diyordu. İşte o zaman Allah ona yardım etti, üzerine huzur veren emniyet ve rahmetini indirdi… Tevbe-40“ ,”Ey Rabbimiz! Üzerimize sabır yağdır, ayaklarımızı sağlam bastır ve şu kâfir kavme karşı bize yardım et. ayetleri mucibince “sabır gülü”nü dikelim gönül bahçemize. Sabır Samimiyet ile iç içedir. Samimiyetsiz direnç olmaz.

Samimiyet, içtenliği, riyadan uzak olmayı ifade eder. İçi dışı bir olmanın terennümüdür. Samimi ‘‘özü-sözü bir olan’’ demektir. Samimiyet, insanın gönülden istemesi, kendisini olduğu gibi ifade etmesi, göstermesi, riyadan uzak olması ve düşünceleri ile davranışlarının tutarlı olması, eylem ve söyleminin birbirini tamamlaması, kısaca söz ve davranışlarının özünü yansıtır.  

Katıksız olmaktır samimiyet.

İkiyüzlü, münafık olmamaktır samimiyet.

Samimiyet,  hasbi olmanın, karşılık beklemeden, menfaat düşünmeden, iyi ve faydalı bir işi yapmanın adıdır.

“Samimiyet”iz gönül bahçesi olmaz. Samimiyet “gönül Bahçesi”nin mütemmim cüzüdür.

Selam, Sabır ve samimiyet gülleriyle donatılmış “gönül bahçesi”ne sahip olmayanlar veya olamayanlar hüsranda ve ziyandadır. “Asra yemin ederim ki, İnsan gerçekten ziyandadır.  Ancak iman edip dünya ve âhiret için yararlı işler yapanlar, amel-i Salih’te bulunanlar, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler başkadır. Asr- 1-3”, “Şüphesiz biz insanı en güzel biçimde yaratmışızdır. Sonra onu aşağıların aşağısına indirdik. Ancak iman edip dünya ve âhiret için yararlı işler yapanlar başka; onlar için kesintisiz bir ödül vardır. Artık bu kanıtlardan sonra (ey insan!) sana dini inkâr ettiren şey nedir?  Tîn- 4

Ahsen halimizi devam ettirmek ve hüsran, ziyan çukuruna düşmemek, esfele tereddi etmemek için “Selam, Sabır ve Samimiyet” gülleri ile donatacağımız, teçhiz edeceğimiz, süsleyeceğimiz “gönül bahçe”lerimizi inşa etme vaktidir. Kaybettiklerimizi ihya etme zamanıdır.

Yiğit, yitiğini ancak kaybettiği yerde ve zeminde bulabilir. Bizler Kur’an ve sünnet zemininden uzaklaştırıldığımız için “Selam, sabır ve samimiyet gülleri ile donanmış, teçhiz edilmiş, süslenmiş “gönül bahçemiz”  çoraklaşmış, kurumuş ve solmuş vaziyettedir.

Şimdi Selam, sabır ve samimiyet güllerimizi dikme ve gönül bahçelerimizi “Kur’an ve Sünnet zemininde ihya etme zamanıdır.

Vakit nakittir.

Vakit kaybetmeden gönül bahçemizi selam, sabır ve samimiyet güllerimizle donatalım, teçhiz edelim ve süsleyelim inşallah.

Selam ve Sabırla… 24.05.2023

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?