23 Temmuz 2023 Pazar

Adaletli Paylaşım mı dediniz?

 Adaletli Paylaşım mı dediniz?

Veysi ERKEN Dr.

Sürekli “âli menfaat” gerekçesini ileri sürerek gelir dağılımını adaleti tamamen ortadan kaldıracak tarza yapanlara söylenecek söz yoktur Kapitalist anlayış ve düzende.

Ama kendini Müslüman olarak ifade eden yönetici ve zenginlere söylenecek çok şey vardır. Zariyat-19. Ayetinde Mallarında (yardım) isteyen ve (iffetinden dolayı isteyemeyip) mahrum olanlar için bir hak vardır.” buyrulur. Yine Haşr-7 ayetinde “(servet) içinizden sadece zenginler arasında dönüp dolaşan bir şey olmasın diye böyle hükmedilmiştir” buyrulur.

Evet.

Sömürü düzeni olan kapitalist anlayışın müminlerine diyecek bir şey yoktur. (Malik Şahbaz) Malcolm X’in ifadesiyle “bana nerede bir kapitalist gösterirseniz orada size bir kan emici gösteririm”

Bizler kan emicileri görmek istemiyoruz.

“Âli menfaat” teraneleri ile bürokratları, vekilleri ve zenginleri daha da zenginleştiren, fakiri, yoksulu, mahrumu, az gelirliği daha da yoksullaştıran, yokluğa mahkûm eden ve tüketen düzeni istemiyoruz.

İnsaf, merhamet ve adaletin tecelli etmesini arzu ediyoruz. Sıkıntılar varsa adil paylaşılsın istiyoruz.

Bilinen gerçektir.

Zekât servetten alınır. Zenginlerden zekâtlar tahsil edilmiş olsa gelir dağılımındaki adaletsizlik bu kadar olmaz.

Biz gelir ve sıkıntıların adil paylaşılmasından yanayız. Adil paylaşımı tilkilerden öğrenmek istemiyoruz.

Hani anlatılır ya. Hatırladığım kadarıyla mesnevide geçer.

Bir gün, arkadaş olan aslan kurt ve tilki avlanmak için beraberce avlanmaya çıkarlar.

Bereketli olur avlanmaları. Bir yaban öküzü, bir dağ keçisi, bir de tavşan avlarlar. Sıra avlandıklarının paylaşımına gelir.

Kurtla tilki ormanlar kralının, bu avları adaletle paylaştırmasını ve adil olmasını beklerler.

Aslan paylaşımı kurdun yapmasını ister.

Ve. “Şu avları adaletli bir şekilde paylaştır bakalım.” der.

Kurt, “İri ve büyük olan yaban öküzü size yakışır. Keçi, bana uygun düşer. En küçüğümüz tilki olduğuna göre, tavşan da onun hakkıdır” der.

Aslan kürkler ve bu paylaştırmayı beğenmez bir pençe vurarak kurdu parçalar.

Kurdu parçalayan Aslan sonra tilkiye dönerek, Tilki kardeş! Şimdi bu avları adaletli bir şekilde sen paylaştır bakalım.” der.

Tilki adaletli paylaşımı kavramıştır Kurt’tan. Bunun için Tilki önce aslanın önünde saygıyla eğilir ve şöyle der; “Bu yaban öküzü, sizin sabah yemeğiniz olsun. Şu keçi de öğle yemeğiniz için güzel bir yahni olur. Akşam yemeğiniz tavşan olsun” der.

Bu adaletli(!) paylaşım Aslanın hoşuna gider;

Ve.

Tilki kardeş sen adaletle ve hakça paylaştırdın. Söyle bakalım, bu adil taksimi kimden öğrendin?” deyince Tilki kuyruğunu bacaklarının arasına sıkıştırarak ve kurnazca gülerek; şu yerde yatan Kurt’tan başına gelenlerden efendim der.

Sizce gelirler ve sıkıntılar “adil” bir şekilde mi, yoksa tilki kardeşin dağıtımı gibi mi yapılmış ve yapılıyor. Manzaraya baktığımızda şunu görüyoruz. Zenginlere, bürokratlara, vekillere neredeyse bütün paylar verilmiş.

Hâsılı kelam yöneticileri ve zenginleri sadece ve sadece İslam’a ve İslam’ın hükümlerini uygulamaya davet ediyorum.

Toplumsal huzur için adil ve hakça paylaşım talebimizdir.

Selam ve Sabırla… 23.07.2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?