9 Temmuz 2023 Pazar

Gelir ve ücret politikası adaletsizliği arttırmamalı

 Gelir ve ücret politikası adaletsizliği arttırmamalı

Veysi ERKEN Dr.

Evet.

Ülkemiz büyük sıkıntılara duçar olmuştur. Deprem afeti manevi tahribatın yanında maddi olarak büyük sıkıntılara sebep olmuştur. Bunda daha büyük sıkıntı küresel haydutların ülkemizi kuşatmış olmalarıdır.

Bunların farkındayız ve buna göre alınan her tedbiri destekliyoruz. Ancak bazı konuları görmezlikten gelmek sadece felaketi arttırır.

Unutulmamalıdır ki, küresel haydutlar ülkemizi sadece dışarıdan değil içerden de kuşatmış durumda ve elemanları vasıtasıyla huzursuzluğu arttıracak her türlü eylemi yapıyorlar ve yapmaya devam ediyorlar.

Sadece son gelir ve ücret politikası buna bir delildir.  “(servet) içinizden sadece zenginler arasında dönüp dolaşan bir şey olmasın diye böyle hükmedilmiştir. Haşr-7” denilmişken buna aykırı olarak ücretliler arasında ve genel olarak toplumda gelir makası açıklığı arttırılmıştır. “Allah’ın sizi birbirinizden üstün kıldığı şeyleri iç çekerek arzu etmeyin. Nisa-32” ayetinin muhatapları olarak iç çekerek bir şeyi arzu etmiyoruz.

Adalet İstiyoruz.

Son uygulama sadece adaletsizliği arttırıyor.

“Hak” adil bir şekilde hak sahiplerine tevdi edilmiyor.

Bunu vurguluyoruz ve düzeltilmesini bekliyoruz. Yüzdelik artış zaten dengeyi bozan bir uygulamadır. Seyyanen artış bunun tuzu biberidir. Yarayı daha da derinleştiren bir uygulamadır.

Vazgeçilmelidir. Sıkıntı varsa ki, vardır. Adil paylaşılmalıdır. Feragat ve fedakârlık gelirleri yüksek olanlardan başlatılmalıdır. Emeklilerden değil. Bunun için şöyle yazmıştım. Tekrarında fayda var. “Emekliler kiraların ve ürün fiyatlarının beş’e on’a katlandığı dönemde maaşlara yapılacak seyyanen artıştan mahrum bırakılıyor, demektir ki adaletsizlik ve dengesizlik arttırılıyor, kıyametin kopmasına zemin hazırlanıyor. Seyyanen artışı emeklilere de yansıtın kıyameti koparmayın, toplumu zıvanadan çıkarmayın, adaleti daha da berbatlaştırmayın.

Ayette “Muhakkak ki Allah adaleti, ihsanı, akrabaya karşı cömert olmayı emreder; hayâsızlığı, kötülüğü ve zorbalığı yasaklar. İşte Allah, aklınızı başınıza alasınız diye size böyle öğüt veriyor. Nahl-90” denilirken adalet çiğneniyor, ihsan yok ediliyor ve içtimaî barış zedeleniyor.

Esasında zedelenmesinin başlıca sebeplerinden biri servetin belirli ellerde toplanmasını engelleyecek ve bürokrasinin daha da zenginleşmesine, birden fazla maaş almasına, saltanatının tahkim edilmesine engel olunmaması sayılabilir.

Bilindiği üzere bir toplumun dağılmasında, çürümesinde ve ülkelerin yok olmasında en önemli sebeplerin başında servetin belirli ellerde toplanması, gelirler arasında uçurumun oluşması, ücretli çalışanların yeterli ve dengeli bir şekilde ücret alamaması önemli rol oynar.

Bu sebepledir ki, ücretin yönetimlerin işleyişini ve ahlakını büyük oranda etkilediği rahatlıkla söylenebilir. Yönetimin olumlu veya olumsuz işlemesine ve yozlaşmasına yol açan unsurlardan biri olan ücret politikasının iki boyutu üzerinde durulması gerekir.

Bu duruma şahitlik ediyoruz ve uyarıyoruz. Ayette: “Ey iman edenler! Kendinizin veya anne babanızın ve akrabanızın aleyhine bile olsa adaleti ayakta tutun, Allah için şahitlik eden kimseler olun. (İnsanlar) zengin olsunlar, yoksul olsunlar Allah onlara sizden daha yakındır. Öyleyse siz hislerinize uyup adaletten ayrılmayın. Eğer adaletten sapar veya üzerinize düşeni yapmaktan geri durursanız bilin ki Allah yaptığınız her şeyden haberdardır. Nisa-135” deniliyor.

Şahitlik ediyoruz.

Ücret yetersizliği gibi örgüt içindeki personel ücretleri arasındaki dengesizlik, ücret makasının aşırı açıklığı memurun, işçinin davranışlarını olumsuz yönde etkiler. Örgütü bozar. Amaç ve hedeflerden sapmayı kolaylaştırır.

Şahitlik ediyoruz.

Ülkemizde takip edilen ücret politikası haksızlıklarla doludur. Ücret yelpazesindeki alt ve üst değerler arasında uçurum vardır. Bu haksız ve yanlış yapı emeklilikte de devam etmektedir.

Yıllardır devam etmekte olan yanlış ücret politikasının meydana getirdiği yozlaşmanın sonuçları ortadadır.”

Hatadan ve yanlış uygulamalar terk edilmelidir. Aksi takdirde toplumsal huzur zayıflar hatta ortadan kalkabilir. Zira zemini istismar edecek şerler çoktur.

Yönetimdekiler bunu görmelidir.

Sayın Başkan bunu görünüz ve etrafınızın sizi yanılmasına göz yummayınız.

Selam ve Sabırla… 09.07.2023

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?