1 Temmuz 2023 Cumartesi

Rabbinin Adıyla Yaşa!

 Rabbinin Adıyla Yaşa!*

Veysi ERKEN Dr.

Okumayı, öğrenmeyi, anlamayı ve yaşamayı unutturuyorlar bize. Kur’an-ı Kerimi unutturdular ve unutturuyorlar bize hem de eğitim öğretim kurumlarında.

Hâlbuki medeniyetimiz “ikra” diyor. İkra ile başlamıştı. Ne ile başlamamızı, başlamamızın gereğini öğretmişti. “Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı "alak"dan yarattı. Oku! Senin Rabbin en cömert olandır. O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir. Alak 1-5”

Evet, zerreden küreye kadar her şeyi bu şekilde okuyup yaşayacaktık, yaşamalıydık.

Unutturdular.

Unutturanların ihyası için çalışmalar da yok değil. İşte bir kitap. “Rabbinin Adıyla başla.”

“Rabbinin Adıyla başla” kitabı güzel bir ithafla başlar. “Bundan uzun yıllar önce üniversite yolculuğumu planladığım günlerde“ Makine mühendisi olursan ve çalışmazsan evdeki elektrik süpürgesini mi tamir edeceksin? İlahiyat Fakültesi’nde okursan birilerine besmele çekmeyi öğretir işe yararsın!” diyerek, hayatta yapılabilecek en kıymetli işin yalnız öğrenmek değil, bilgiyi başkalarının faydasına kullanmak olduğunu öğreten Anneme… Sonsuz teşekkürlerimle…”

Evet.

Güzel ve itibar edilen bir ithaf.

Bu ithafın neticesinde Rabbulalemin Nurten Ceceli Alkan’a İlahiyat Fakültesini bitirmeyi ve öğreterek, yazarak yaşamayı nasip eder.

“Rabbinin Adıyla Yaşa” bir Ramazan ayı boyunca günlük olarak kaleme alınan ve uzun bir zaman diliminde Cuma günlerinin sabahında “Cumamızı Aydınlatan Ayetler” başlığı altında yazılmış yazılardan oluşturulmuştur.

Kur’an okunsun, öğrenilsin, anlamlandırılsın ve yaşansın diye âlemlere rahmet olan Hz. Muhammed Mustafa’ya sav. vahyedilmiş bir kitaptır. Buradan ilhamla kitaptaki her yazı bir ayetin tefsiri mahiyetindedir.  Maalesef bilinen gerçek şudur. Bizler Kur’an’dan kopuk bir hayata sahibiz. Merhum Akif bu gerçeği;

"İbret olmaz bize, her gün okuruz ezber de!

Yoksa bir mana aranmaz mı bu ayetlerde?

 Lafzı muhkem yalnız anlaşılan Kur'an'ın;

Çünkü kaydında değil hiçbirimiz mananın.

Ya açar Nazm-ı Celil'in bakarız, yaprağına;

 Yahut üfler geçeriz bir ölünün toprağına.

İnmemiştir hele Kur'an bunu hakkıyla bilin;

Ne mezarlıkta okunmak ne de fal bakmak için." şeklinde tasvir eder.

Nurten Ceceli Alkan bu durum değişsin ve Kur’anı anlayarak yaşamamıza katkı sağlasın babında yazılarını yazmış ve kitap haline getirmiştir.

“Hamd” kavramının açıklanmasıyla başlayan kitap, günlük olarak nasıl yaşamamızın gerektiğini ifade eden ayetlerin izahıyla devam eder.

Kitap Geceyi-gündüzü nasıl yaşamamızın gerektiği, cimrilik, sorumluluklarımızın şuurunda olmamızın icabı, kendimizi unutmamızı, şeytani güçlerin kime musallat olduğunu, aklı kullanmamanın sonuçlarını, şükrün kıymetini, şirk koşmamayı, inkâra gömülüp gidenlerden olmamayı, teşekkür etmeyi, namazı dosdoğru kılmayı ve daha nice ayetin günlük hayatımızda nasıl tezahür etmesinin gereğinin işlendiği konularla idame ettirilir ve öfke kontrolünü telkin eden ayetin izahıyla nihayete erer.

Kitap sade ve anlaşılır bir dil ile yazılmıştır.

Her kesime ve herkese hitap edebilecek bir anlatımla yazılmıştır.

Kur’anı Kerimi anlayarak yaşamak isteyenlere tavsiye edilecek bir kitaptır.

Bilhassa okumanın, yazmanın ve yaşamanın anlamsızlaştırılmaya çalışıldığı bir eğitim öğretim tezgâhından geçenlere tavsiye ediyorum.

Zira kayıplarımız çok büyüktür.

Bir söz vardır.

“Yiğit düştüğü yerde kalkar”

Evet.

Bizler düşürüldük ve düşürülmeye devam ediliyoruz. “İkra”yı kaybettik. Ancak düştüğümüz yerde kalkabiliriz.

Ve ancak “İkra” ile, Kur’anı Kerimi ve sünneti okuyarak, anlayarak yaşarsak düştüğümüz yerde kalkabilir ve hem kendimize hem de dünyaya nizamât verebiliriz.

Haydi, okumaya ve kendimizi Kur’anı yaşayarak ihya etmeye.

“Rabbinin Adıyla Yaşa!” kitabı bir başlangıç olsun.

Teşekkürler Nurten Bacıya.

Teşekkürler Nurten Ceceli Alkan’a.

Selam ve Sabırla…01.07.2023

 

*Rabbinin Adıyla Yaşa! Günümüzü Aydınlatan Ayetler…, Nurten Ceceli Alkan, Nito Kitap, 3. Baskı,  Ankara-2020

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?