25 Temmuz 2023 Salı

Ageizm – Yaş ayrımcılığı

 Ageizm – Yaş ayrımcılığı

Veysi ERKEN Dr.

Toplum olarak “kültürel soykırım”a uğratıldık. Harsımız, kelimelerimiz ve yaşayış tarzımız kaybettirildi. Her şeyimize yabancılaştırıldık. Yabancı hayatlara evrildik, kendimize yabancılaştık.

Zihnimiz ve yaşayış ilkelerimizin belirlediği zeminimiz yok edildi.

Artık yabancıların belirlediği ilke ve kurallara göre bizlere bir zemin hazırlandı. Hayatımız bize ait olmayan ilke ve kurallarla şekillendiriliyor, şekilleniyor.

“İhtiyar” algımız ve ihtiyarlara bakışımız değişti. “H y r” kötünden türemiş olan “İhtiyar”   seçme, seçim, seçme yeteneği, özgür irade,  seçkin, hayırlıanlamlarını ifade ederdi.  Büyüklerimiz seçkindi, sözlerine ve tecrübelerine itibar edilirdi. Söz ve tecrübelerinden faydalanılırdı.

Heyhat.

Artık “ihtiyar”lara bakışımız değişti/değiştirildi. İhtiyarlarımız “yaşlı” oldu. Adeta işe yaramaz topluluk oldu. Yaşlılar  çekilmez oldu. Artık yaşlılar bize yük kabul ediliyor. Çocuklar ebeveynlerini huzur(suzluk) evlerine devlet ise açlığa terk ediyor. Ayetlerde: “Sizi Allah yoktan yarattı, sonra günü gelince sizi vefat ettirir. İçinizden bir kısmı, biraz bir şey bildikten sonra bebekler gibi hiçbir şey bilmez hâle gelmesi için ömrün en düşkün bunaklık çağına bırakılır. Şüphesiz Allah, her şeyi hakkiyle bilen, her şeye gücü yetendir. Nahl-70”

“Kimi de ömrün en düşkün çağına kadar yaşatılır da, daha önce bazı şeyler öğrenmişken artık hiçbir şey bilmez hâle gelir. Hacc-5”

“Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi ve anne babanıza iyi davranmanızı emretti. Onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlanırsa onlara öf bile deme! Onları azarlama! İkisine de gönül alıcı güzel sözler söyle. Onlara merhametle ve alçak gönüllülükle kol kanat ger. “Rabbim! Onlar nasıl küçüklükte beni şefkatle eğitip yetiştirdilerse şimdi sen de onlara merhamet göster” diyerek dua et. İsrâ 23-23” belirtilenin zıttını yaşamak ve yaşatma zihniyeti bize arız oldu.

Maalesef çocuklar ve devlet yaşlıları, emeklileri yük görüyor. Hatta bir an önce ölmelerini bekliyor. İhtiyarlar ölürse evlat yükten, devlet maaş ödemekten kurtulmuş oluyor.

Gördüğüm kadarıyla batıda/batılda başlatılan yaşlı ayrımcılığı iliklerimize ve zihnimize kazınmaya çalışılıyor. Gittikçe batılılaşıyoruz/batıllaşıyoruz.

Evet.

Ageism (yaş ayrımcılığı) Robert Butler tarafından 1969 yılında tanımlanan bir ayrımcılık türü. İnsanların sadece yaşlarından dolayı istihdamda, sosyal ilişkilerde ve hizmet alımında ayrımcı davranışlara maruz kalmasını ifade eden bir terim.

Bu ayrımcılık günlük hayatta kalıp yargılar, toplumsal normlar, önyargılarla bireysel olarak karşımıza çıkabildiği gibi kurumsal olarak da uygulanabilir. Yasal düzenlemeler, medya gibi unsurlarla da ageism sık sık uygulanır.

Yaş ayrımcılığı günlük hayatın birçok alanında karşımıza çıksa da iş hayatında daha da fazla karşımıza çıkıyor. İş yerlerinde özellikle 40 yaşın üstündeki çalışanlar için dinamikliklerini, enerjilerini kaybettiklerine dair inanışlar bulunuyor. Bu inanışlardan dolayı da tecrübeli, bilgili, iş yapmaya enerjisi ve isteği olan insanlar iş hayatından yavaş yavaş uzaklaştırılmaya başlanıyor. Aynı zamanda bu kişiler işe alım süreçlerinde yaşlarından dolayı bir engelle karşılaşacaklarının kaygısıyla işlerinden memnun olmadıkları durumlarda da işlerini değiştirmekten genellikle kaçınıyorlar. https://tezgahcilar.com/ageism-nedir/

Maalesef negatif ayrımcılık ve ihtiyarları hayattan koparma anlayışı gittikçe yaygınlaştırılıyor. Salgın var diye en çok yaşlılar yokluğa ve ölüme terk edilmiş id. Batı/batıl ülkelerden yansıtılan görüntüler adeta bir tasfiye hareketi olduğunu gösteriyordu.

Bugün ülkemize sirayet etmiş olan anlayış  ücret ve gelir anlamında kendini hissettiriyor.

Herkes biliyor ki, 65 yaşın üstündeki yaşlıların ekseriyetinin geliri (emeklilik maaşı) düşüktür. Bu durum bilindiği halde seyyanen artıştan mahrum bırakılmışlardır. Adeta ölümle terki diyar etsinler isteniyor.

Bilinen gerçek şudur. İnsanımız sabırlı, kanaatkâr ve hasbidir.

Ancak bu son uygulamalar “sabır Taşı”nı çatlatmıştır. Evladın ve yönetimin bakış ve uygulama tarzı “sabır taşı”nı dağıtmak üzeredir.

Sabır taşı dağılırsa duyguların ihyası mümkün olmaz.

Umarım ki, hatadan dönülür ve batı/batıl zihniyetinin kavramlarıyla düşünme ve ilke belirleme terk edilir.

Tebliğ bizden, Tevfik ve Hidayet Allah’tandır.

Selam ve Sabırla… 25.07.2023

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?