8 Aralık 2023 Cuma

Acilen, Sokaklar Köpeklerden Arındırılsın

 Acilen, Sokaklar Köpeklerden Arındırılsın

Veysi ERKEN Dr.

Son haber. Ankara’da köpekler bir öğrenciyi ağır yaraladı. Toplumsal yaşayışımız köpeklere endekslenmiş. Modernizm adı adlında insanlar köpeklere hizmet eder hale dönüştürmüş.

“Modernizm öyle birşey ki; Sizi köyde koyun çobanlığı yapmaktan utandırıp, Şehirlerde köpek çobanlığı yapmayı medeniyet diye gösterir”

Maalesef köpeklere çobanlık yapması gerekenler de köpeklerine sahip çıkmıyor ve sokağa salınan köpekler insanlara saldırıp yaralanmalarına, ölmelerine, kudurmalarına vesile oluyor.

Onun için acilen. Hem de çok acil bir şekilde sokaklar, caddeler ve mahalleler köpeklerden ve şehirler başıboş bırakılan köpeklerden arındırılmalıdır.

Arındırmayan tüm yetkililer ve sorumlular misliyle cezalandırılmalıdır.

İnsanımız her gün köpeklerin saldırısına maruz kalmasın, korkar hale gelmesin. Korkmadan yaşama hakkını kullanabilsin.

Çocuklarımız sokakları şenlendirebilsin, okullarına rahat gidebilsin, insanımız yaralanmasın bir tarafı sakat kalmasın, kuduz olup ölmesin.

Evet.

İstanbul valisinin ifadesi doğrudur ve gereği yapılmalıdır. “Sokak Hayvanı diye bir şey yok” diyor. İşte o açıklama. “Vali Gül, sokak hayvanlarıyla ilgili soruya ise "Dünyanın her yerine gittiğinizde sokakta sahipsiz adam görürsünüz, sahipsiz hayvan görmezsiniz. Sokak hayvanı diye bir şey yok. Hayvanların bir sahibinin olması lazım. 'Ben hayvanları çok seviyorum, sahipsiz olsun, mahalle de dolaşsın. Zaman zaman insanlara zarar verirse de olabilir, hoş görelim' demek gibi bir lüksümüz yok. Kanunen belediyelere bir görev verilmiş, belediyeler görevini yapacak. Belediyeler görevini yaptığında, konuştuğumuz bu sorunun yüzde 90’ı çözülmüş olur. https://www.ntv.com.tr/turkiye/istanbul-valisi-gulden-sokak-hayvanlarina-iliskin-aciklama,q4ev2jrTikSLqA86MzK-QQ

Sonuç olara acilen Valilikler, Belediyeler görevlerini yapmalı ve sokaklarımızı, caddelerimizi ve mahallelerimizi köpeklerden arındırsın. Görevini yapmayanlar misliyle cezalandırılmalıdır.

Yeter ki, sokaklarda, caddelerde ve mahallelerde huzurlu bir şekilde dolaşabilelim, alışverişimizi yapabilelim.

Köpek saldırılarına dur demek için mahkemelerde kararlar verirmiş. Belediyeleri ve Valiliği tazminata mahkûm etmiş.

Doğru bir karar.

Tazminat çok yüksek olmalı ve sadece tazminatla yetinilmemeli. Görevini ihmal eden görevinden de uzaklaştırılmalıdır. İşte o mahkeme kararı.

SOKAK HAYVANLARINDAN YEREL YÖNETİMLER SORUMLU

Antalya 1. İdare Mahkemesi, sahipsiz hayvanların yerel yönetimler tarafından hayvan bakımevlerine gönderilmesi gerektiği ifade edildi. Bu nedenle Antalya Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa Belediyesi, Antalya Valiliği tazminat ödemeye mahkûm edildi. Tazminat tutarı her kurum için 10 bin TL olarak belirlendi.

Alınan kararda kurumların kusur sorumluluklarının olduğu ifade edildi. Bülent Uluğ’un avukatı, müvekkiline 5-6 köpeğin saldırdığını ifade etti. Müvekkilinin 4 defa kuduz aşısı olduğunu söyledi. Avukat Barış Vardı, müvekkilinde köpek fobisi başladığını da söyledi. Avukat tarafından yapılan açıklamaya göre belediyeler tarafından gerekli ödemeler yapıldı. Valiliğin de gerekli prosedürleri tamamladıktan sonra ödemeyi yapacağı belirtildi.

https://www.haber24.com/emsal-karar-sokak-kopeklerinin-saldirisina-ugrayan-emekli-profosor-tazminat-davasini-kazandi

Dava emsal niteliktedir.

Davalar köpekleri sahiplenmeyen köpek severlere de açılabilmelidir. “Lafla peynir gemisi yürümez” diye bir söz vardır. Mademki köpekleri çok seviyorlar evlerine alsınlar.

Velhasıl acilen sokaklar, caddeler, mahalleler ve şehirler köpeklerden arındırılsın ki, “Taşların bağlandığı köpeklerin serbest bırakıldığı” ülke olmaktan çıkalım.

Artık çocuklarımız okullarına rahatlıkla gidebilsin, insanımız muhitinde özgürce dolaşabilsin.

Selam ve Sabırla… 08.12.2023

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?