3 Ekim 2023 Salı

Anayasa Değişikliği Mümkün Değil

 Anayasa Değişikliği Mümkün Değil

Veysi ERKEN Dr.

 

Mümkün değil bence.

Bunun başlıca sebebi “samimiyet”in ve değiştirme niyetinin olmayışıdır.

80’li yıllardan beri toplum oyalanıyor.

Sürekli gündeme getiriliyor.

Daha önce şunu ifade etmiştim.

Her seçim öncesinde bütün siyasi partiler yeni Anayasa taahhüdünde bulunuyor. Bu taahhüt 1983 yılından beri devam ediyor desem mübalağa etmiş olmam. Sadece mevcut Anayasanın ülkenin huzuru ve refahının sağlanması, kalkınmasının gerçekleştirilmesi önünde engel olduğu vurgulanır.

Seçim biter taahhütler unutulur bir sonraki seçim dönemine kadar.

Bir misal. 12 Haziran 2011 seçimlerinden önce Sayın Başkan “Tüm muhalefet partileri, sivil toplum kuruluşları ve medyaya sesleniyorum. Gelin bütün bu ön yargıları bir kenara bırakalım, ön şartları bir kenara bırakalım, geçmişteki olumsuzlukları bir kenara bırakalım, özgürce konuşalım, tartışalım, tekliflerimizi ortaya koyalım. Birbirimizin önünü kesmek değil, birbirimizi tamamlamak için çalışarak mümkün olan uzlaşmanın ürünü bir yeni anayasa metni hazırlayalım.

Çalışmayı en geniş anlamda yapalım. Herkesle konuşalım. Halkımın her bir ferdinin 'bu benim anayasamdır' diyeceği bir anayasayı geniş bir konsensüsle yapalım. En temel sorunlarımızdan biri olan anayasamızı tamamen kendi irademizle yapabileceğimiz dosta, düşmana gösterelim. İçine düştüğümüz tartışmalardan nasıl çıkılacağını da göstermiş olacağız. Aksi takdirde yıllarımız sorunlar, sıkıntılar içinde formül bulma arayışlarıyla geçip gidecek. Kaportası yamulmuş, motoru sürekli tekleyen bu arabayı bırakalım ve sıfır kilometre yepyeni bir araçla yolumuza devam edelim. http://www.yenisafak.com.tr/Politika/? t=25.06.2011&i=326507 ” diyor.

Bu ifadeler doğru idi ama her seçimden sonra partiler taahhütlerini unuttu. Dün yeni Anayasa gerekliliğinden bahsedenler bugün bahaneler aramaktalar. Her seçim dönemi böyle heba edilmektedir.

Yıl 2023.

Aynı unutturmalar başladı.

Şimdi Meclis açıldı ve aynı konu ANAYASA değişikliği konusu gündeme taşındı.

Samimiyet yine yok ve bir müddet sonra tekrar unutulacak.

Biraz samimiyet varsa seçimden önce iki maddede öngörülen değişiklik teklifi kanunlaştırılsın.

Anayasa’nın 24. Ve 41. Maddelerinde ön görülen değişiklik teklifi ile ilgili konuşurken söyledi. Zengin’in Başörtüsü meselesi bizim için hayati bir meseledir, hayati; bizim için temelleri imanidir. Siyaset nedir ki iman karşısında? Biz imani bir şeyden bahsediyoruz. Biz imani değerlerimizi kovalarken siyasete geldik, siyaset için imani değerleri kovalamadıksözleri dikkat çekti. Zengin, CHP’nin verdiği kanun teklifinin, başörtüsü sorununu anlamadıklarını gösterdiğini ve muhafazakârlardan oy almak için verildiğini öne sürdü.” İfadeleri kayıtlardadır ve doğrudur.” https://medyascope.tv/2023/01/19/basortusu-konusunda-anayasa-degisikligi-teklifi-anayasa-komisyonunda-akp-grup-baskanvekili-zengin-eger-bu-problemler-olmasaydi-guclu-bir-ak-parti-hareketi-dogmazdi/

Önemli olan gereğinin yapılmasıdır.

İcraat.

İcraat.

Teklif genel kurulda kalıp kadük/ düşmüş oldu.

Meclis dağıldı ve yeniden toplandı.

Kaduk olan 2 maddelik teklif ihya edilmeli ve her parti samimiyet testine tabi tutulmalı.

Evet, samimiyet varsa Anayasa’nın 24. Ve 41. Maddelerinde ön görülen değişiklik teklifi hemen gündeme getirilmeli ve bir hafta içinde kanunlaştırılmalıdır.

Bu yol izlenirse Anayasanın değiştirilebileceğine inanacağız.

Sonuç olarak.

Ben Anayasa teklifinin gündeme geleceğini ve yeni bir metnin hazırlanacağını zannetmiyorum.

Buna rağmen bütün vekillere ve partilere çağrımdır.

Samimiyseniz bu iki maddelik teklifi kabul ediniz ve topyekûn değişiklik tekliflerinizi milletin takdirine sununuz.

Haydi icraata.

Selam ve Sabırla…03.10. 2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?