26 Kasım 2023 Pazar

Vefa, Samimiyet ve Sadakat

 Vefa, Samimiyet ve Sadakat

Veysi ERKEN Dr.

“Vefa” ve “sadakat”ın insanoğlu için zayıfladığının izahı babında “yok dostum yok o aşklar bu devirde, “Vefa” İstanbul’da bir semtin adı, “sadakat” ise köpeklerde kaldı” deyimi kullanılır.

Tabii ki İslamî anlamda böyle bir söz ancak Müminlik vasfını kaybetmeye ve münafıklaşmaya başlayanlar için söylenebilir.

Vefa sözünde durmayı gerektirir. Ayette; “Hayır! Kim sözünde durur, günah ve haksızlıktan sakınırsa, şüphesiz ki Allah takvâ sahiplerini sever. Âl-i İmrân-76” 

Dolayısıyla “Ahde vefa” mümin için gerekli bir sıfat olmak durumundadır.

Vefalı olan Sadık olur. Vefa dostları unutmamayı, dostluk ise arkadaşlara, gönüldaşlara ve iletişim halinde olanlara sadık kalmayı icab ettirir. Sadakat “Dürüst olmak, yalandan ve hileden kaçınmak, ne olursa olsun bağlılık yeminin arkasında durmak anlamına gelen en önemli insani değerlerden biridir.”

Bizim sadakatimiz, samimiyetimiz ve vefamız Kur’an-ı Kerim zeminli olmalıdır ki kıymeti harbiyesi olsun. Zira Usvemiz ve örnekliğimiz Hz. Muhammed Mustafa’dır. Sav. Bu bir zorunluluktur.

İçinizden Allah’ın lütfuna ve âhiret gününe umut bağlayanlar, Allah’ı çokça ananlar için hiç şüphe yok ki, Resûlullah’ta güzel bir örneklik vardır. Müminler düşman kuvvetlerini karşılarında görünce, “Bu, Allah’ın ve resulünün bize vaad ettiği durumdur, Allah ve resulü hep doğru söyler” dediler; bu onların ancak imanlarını ve teslimiyet duygularını ­arttırdı. Müminlerden bazı kimseler Allah’a verdikleri sözü yerine getirdiler, kimileri onun yolunda can verdiler, kimileri de ecellerini bekliyorlar; (vaadlerini) asla ­değiştirmediler. (Böyle oldu ki) Allah, sözünde duranları sadakatleri sebebiyle ödüllendirsin, münafıkları da dilerse cezalandırsın, dilerse bağışlasın! Allah çok bağışlayıcı, ziyadesiyle esirgeyicidir. Ahzâb; 21-24”

Kur’an ve Resule uyma söz konusu ise vefa, samimiyet ve sadakat duyguları insanda gelişir ve karar bulur.

Bilindiği üzere “ fiiller tekrar edile edile alışkanlıklara, alışkanlıklar tekrar edile edile huylara dönüşür”.

Bizler iyiliği yapmada, kötülükleri yapmamada direnirsek fiillerimiz alışkanlıklara ve huylara dönüşür samimiyet, vefa ve sadakat duygularımız sübut bulur, ayrılmaz sıfatımız olur.

Şimdi bizler samimiyeti, vefayı ve sadakati insanlarda arıyoruz.

“Bir kahve fincanın kırk yıl hatırı vardır” denilir ya, bizler de kırk yıllık hatırları pekiştirecek vefa, samimiyet ve sadık dostları arıyoruz.

Bulabilir miyiz?

Herkes sorunun cevabını kendisi versin.

Hayatımız menfi olarak ne kadar tağayyur etti, ne kadar müspet yönde değişti.

Ölçü Kur’an olmak kaydıyla kendimizi ve etrafımızı değerlendirelim, ölçelim.

Selam ve Sabırla… 26.11.2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?