21 Şubat 2024 Çarşamba

Dünyadan Nasibini Unutma*

 Dünyadan Nasibini Unutma*

Veysi Erken Dr.

Hayat imtihanlarla doludur Kur’an ahkâmına ve Hz. Muhammed Mustafa’nın sav tebliğine iman edenler için.

Böyle bir şuurda olanların hayatında kolaylık ve zorluk günleri olur. Ancak zorluklar ve kolaylıklar içinde de işimizi yapmakla mükellefiz. Ayetlerde; Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır. Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır. Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul. Ancak Rabbine yönel ve yalvar. İnşirah 5-8”

Demek ki, her hâlükârda zorlukları aşmak için çaba sarf etmemiz gerekir. Helalinden ve Allah’ın rızasını kazanmak için gayret ve çaba.

Unutulmamalıdır ki; İnsan ancak çabasının sonucunu elde eder. Ve çabasının karşılığı ileride mutlaka görülecektir. Sonra kendisine karşılığı tastamam verilecektir. En sonunda yalnız rabbine varılacaktır. Necm 39-42”

Çalıştık, çabaladık ve dünyevî mal, mülk ve meta elde ettik. Edindiklerimiz bizi şımartmamalı, haksızlığa yönetmemeli ve azgınlaşmamalıyız. Ayetlerde; “Kārûn Mûsâ’nın kavmindendi. O, gücüne dayanarak onlara haksızlık etmekteydi. Biz ona öyle hazineler vermiştik ki sadece anahtarlarını güçlü kuvvetli bir ekip bile zor taşırdı. Halkı ona şöyle demişti: “Sakın şımarma! Bil ki Allah şımarıkları sevmez. Allah’ın sana verdiğinden âhiret yurdunu kazanmaya bak ve dünyadan nasibini unutma! Allah sana ihsan ettiği gibi, sen de insanlara ihsanda bulun. Yeryüzünde bozgunculuk çıkarmaya çalışma! Şüphesiz Allah bozguncuları sevmez. Kasas 76-77”

Bizler Kur’an-ı Kerimi okuyup anlayıp yaşadıkça azgınlıktan, haddi aşmaktan ve dünyadaki konumumuzdan uzaklaşmayız. Allah’ın vahyine ve tebliğcisi olan Hz. Muhammed’in yol gösterdiği şekilde yaşarız, başkasını düşünür hakkını veririz. Ayetlerde “Allah'ın farz kıldığı sosyal yardım düzeninin icabı, yardım isteyenler, medet umanlar ve iffetinden sesini çıkarmayan yoksullar için, onların mallarında, servetlerinde vermekle mükellef oldukları paylar, haklar vardır. Zariyat-19 Ahmet Tekin Meali”

Ve.

“İsteyene (sail) ve yoksun (mahrum) kalmışa mallarında belli bir hak vardır. Meâric 24-25” denilir. İnanlar buna göre yaşar ve gereğini yapar.

İnananlar hem nasibini unutmaz hem de nasibinden başkalarını da nasiplendirir.

Rabbulalemin bizleri vahyini ve Hz. Muhammed’in sav tebliğini idrak ederek yaşayanlardan eylesin.

Gayret bizden Tevfik Allah’tandır.

Unutmayalım ki, hayat iman ve cihadtan ibarettir.

Selam ve Sabırla… 21.02.2024

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?