26 Şubat 2023 Pazar

“Aptal Beyaz Adamlar”*

 “Aptal Beyaz Adamlar”*

Veysi ERKEN

Ne zaman yolsuzlukların araştırıldığını, soruşturulduğunu ve yolsuzluk yapanların üstüne gidileceğini duysam veya okusam aklıma hemen Mıchael Moore’ın “Aptal Beyaz Adamlar” isimli kitabı gelir.

Yıllardır hayali ihracatçıların üstüne gidileceği, hortumculardan hesap sorulacağı, haksızlıklarla mücadele edileceği, bireylerin hak ve özgürlüklerinin sağlanacağı vaat edilir.

Bu vaatler sandık başına kadar geçerlidir her zaman. Sonra vaatler gelecek seçime kadar unutulur. Çünkü siyasetçilerimizin ekseriyeti ülkemizin  “Aptal Beyaz Adamlar”ınca belirlenmekte olduğundan, haliyle partilerimiz adeta birbirinin devamı olmakta. Zaten kanunlarımız “farklılık” üzerinde siyaset yapmaya izin vermez. Partilerimiz üç aşağı beş yukarı hep aynı minvalde hareket ettirilir. Tahteravellinin hangi ucundaki parti çoğunluğu sağlasa “Aptal Beyaz Adamlar”ımız için bir şey değişmez. Onlar hep iktidar ve onlar hep muktedir.

Türkiye’deki gidişat iyi değil. Yönetme gücünü birkaç medya patronu, beş altı banka sahibi, ülkeyi kuşatmış sabataycı bürokrasi ve bürokrasiyle iç içe olan holdingler ele geçirmiş vaziyette.

Bu yapı böyle devam ettiği müddetçe, “sır” perdesi var oldukça kim elli milyar liraya satın alınan bir bankadan yılda yüz kırk trilyon kâr eden hortumcu holdingten hesap sorabilir.

Bu yapı sürdürüldükçe bize ait zenginliklerin yağmalanmasına kim dur diyecek. Bu soyguncu ve yağma düzeni devam ettikçe kim okullarından uzaklaştırılanların, işinden atılanların, eşinden boşandırılanların ve açlığa mahkûm edilenlerin hakkını iade edecek.

Soruyorum?

Kim dur diyecek.

Unutulmamalıdır ki, 365 milletvekiliyle meclise gelmek soyguncu düzenbazlara dur demek için yeterli değildir. Soyguncu, pompacı, hortumcu ve dahi şerefsiz oligarşik Aptal Beyaz Adamlara dur diyebilmek için  “Mangal gibi yüreğe, Çelik gibi iradeye ve Korkudan uzak bir inanç”a sahip olunması gerekir. Adaletsizlik ve soygun ancak bunlarla bertaraf edilebilir.

Bu nitelikler yoksa 365 milletvekili ile gelseniz bile oligarşik bürokratik yapı sizi yutar. Tıpkı “adalet” ve “kalkınma” vaadiyle iktidara talip olanları oligarşik yapının yutmaya başlaması gibi.

Evet.

Üzülerek seyretmekteyiz ki, Aptal Beyaz Adamların oluşturduğu oligarşik yapı “adalet” ve “kalkınma” vaat edenleri yutmaya başladı. Tıpkı A.B.D.’ de Colin Powell’ın, Gale Norton’un ve Condoleeza Rice’ın yutulduğu gibi.

Adı geçenler beyaz olmadıkları halde Tapınakçı Şövalyelerin oluşturdukları yapı tarafından yutulmuş ve kendilerine benzetilmişlerdir. Artık onlar Aptal Beyaz Adamlardan hesap soran değil, Aptallara hizmet edenlerdir.

Türkiye’dekiler de yutulmaya başlanmıştır. Onlar için artık “başörtüsü birinci mesele değildir”. Artık onlar için puan gaspı öncelikli konu değildir. Artık adalet ve kalkınma vaat edenler için araba ve lojman saltanatına son verilecek bir konu değildir. Artık onlara göre dokunulmazlık zırhına bürünerek ayrıcalıklarla donanmış oligarşik bürokratik zümre ile mücadele etmeye gerek bulunmamaktadır. Artık onlar da A.B. D.’kiler gibi ülkeyi sömüren bir avuç insan müsveddesi ile iç içeler.

Michael Moore’ın şu ifadeleri bizim ülkemizi de anlatmakta mıdır aziz dostlar. “Şu anda ülkede 56 bin tane milyoner var. Onlar parayı eşkiyalar gibi kazandı. Onlar parayı kazanmak için zaten ellerindeki büyük miktar parayı insanları işten atan, çocukları ve başka ülkelerdeki fakirleri köle gibi çalıştıran ve büyük vergi indirimleri alan şirketlere yatırdılar. Onlar için açgözlülük hayatın vazgeçilmez şartı idi. Üstelik açgözlülük iklimi meydana getirmede o kadar iyi idiler ki kelime eskidi, kullanılmaz oldu. Şimdi onun yerine başka bir kelime var: BAŞARI! Evet, kendi ünlem işareti ile beraber gelir. Böylece, hiç kimse açgözlülüğün kötü ya da ayıp olduğunu düşünmez oldu; günlük hayatımızın o kadar ayrılmaz parçası haline geldi ki....”

İşte son halimiz ve ahvalimiz.

Sizce soygunculardan, hortumculardan, hırsızlardan, yolsuzluk yapanlardan ve şerefsizlerden hesap sorulabilecek mi?

Sizce “sır” perdeleri yırtılacak mı?

Sizce “özgürlükler ve haklar” öncelikli konular olabilecek mi?

Sizce hakları gasp edilmiş mazlumların ahı bitecek mi?

Aptal Beyaz Adamların kurduğu oligarşik bürokratik yapı içince cevap veriniz aziz gönüldaşlar.

Selam ve Sabırla... 30.06.2003

* Mıchael Moore, Aptal Beyaz Adamlar, Türkçesi. Ayşe Göktürk Tunceroğlu, bky yayınları, İstanbul 2002.

             

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?