10 Şubat 2023 Cuma

Haydi, Zenginler ve Servet Sahipleri Hayırda Yarışınız

 Haydi, Zenginler ve Servet  Sahipleri Hayırda Yarışınız

Veysi ERKEN

Haydi, zenginler, servet sahibi olanlar, mal ve mülkünün çokluğuyla övünenler. Gün bugündür.

Gün deprem mağdurlarının yanında olma ve yardım etme günüdür, zamanıdır.

Hayır, hasenat, dayanışma ve yardımlaşma günüdür, zamanıdır.

Ülkemiz ve insanımız asırların felaketiyle karşılaşmıştır.

Deprem, zelzele afeti.

Gün zelzele mağdurları ve mazlumlarını ayağa kaldırma günüdür.

Ki Allah’ın inayeti ve nusreti bizimle olsun.

Haydi, Holding sahipleri, Koç’lar, Ciner’ler, Zorlu’lar, Doğan’lar ve isimlerini sayamadığım binlerce holding ve servet sahipleri.

Gün hayırda yarışma günüdür.

Baykar önemli bir çığır açmıştır. “Baykar'ın deprem bölgesine yardımı 655 milyon TL'ye ulaştı https://www.aa.com.tr/tr/gundem/baykarin-deprem-bolgesine-yardimi-655-milyon-tlye-ulasti/2813146” haberi sizleri fazlasıyla harekete geçirmelidir.

Servetleriniz Baykarı katlıyor.

Haydi, hayırda ve yardımlaşmada Baykar’ı geçiniz. Milyarlarla yardımlarda bulununuz. Yapılacak binlerce evin/barkın yapımını üstleniniz.

Gün cimrilik ve serveti istifleme günü ve zamanı değildir.

Unutmayın servetiniz ve çocuklarınız sadece dünya hayatının bir süsüdür. Onlar da yok olucudur. Servetinize güvenmeyin. Etrafınıza bakınız binlerce servet sahibinin esamisinin okunmadığını, hayırla yâd edilmediğini, hatta çocuklarının birbirine düştüğünü, servetlerinin heba olduğunu göreceksiniz.

İbret alalım, alasınız diye Allah şu misali verir. “Onlara dünya hayatına dair şu örneği de ver: O gökten indirdiğimiz su gibidir; o su sayesinde yerdeki bitkiler gelişip birbirine karışır, sonra da bu bitkiler rüzgârın savurduğu çerçöp haline gelir. Allah her şeye muktedirdir. Servet ve oğullar, dünya hayatının süsüdür; kalıcı olan iyi davranışlar ise rabbinin nezdinde hem sevapça daha hayırlı hem de ümit bağlamaya daha lâyıktır. Kehf 45-46”  Ayetler şöyle tefsir edilmiştir  Mekkeli bazı zenginler, mallarının ve oğullarının çokluğu sebebiyle şımardıkları için tevhid dinine girmeye tenezzül etmiyor (Kalem 68/14-15), hayatın sadece dünyadan ibaret olduğunu iddia ediyorlardı (bk. Câsiye 45/24). Yüce Allah, onların şımarmasına sebep olan dünya hayatının durumunu; insanın içini açan bitki örtüsüne hayat vermekte olan suya benzetiyor; ama bir süre sonra su çekiliyor, bitkiler kuruyor ve toza toprağa karışıyor.

Bu ibretli benzetmeye göre, insanları aldatan dünya hayatı fânidir, mal ve çocuklar da bu dünyanın süsüdür; kısa bir süre sonra fâni olan gidecek, Salih amel kalacaktır.

“İyi davranışlar” diye çevirdiğimiz ve kalıcı olduğu açıklanan sâlihât hem inanmayı hem de İslâm’ın yapılmasını emrettiği ve hoş karşıladığı, ahlâkî değerlere uygun işleri ve güzel davranışları ifade etmektedir. Allah’ı zikretmek, namaz, oruç, hac, zekât ve benzeri bütün ibadetler; cihad etmek, iyiliğe yöneltmek, kötülükten sakındırmak, ana babaya, akrabaya ve komşulara iyi davranmak, adalet, ihsan vb. Kur’an’ın öngördüğü bütün iyi işler dünyada insanlara fayda verecek ve âhirette de kurtuluşa vesile olacak sâlih amellerdir. İnsana yakışan, dünya hayatında yapacağı iyi işlerle ebedî saadetini kazanmaktır. Bununla beraber İslâm, helâl mal kazanmayı ve dünya nimetlerinden istifade etmeyi de yasaklamamıştır: “De ki: Allah’ın kulları için yarattığı süsü ve temiz rızıkları kim haram kıldı? De ki: Onlar dünya hayatında müminlere yaraşır; kıyamet gününde ise yalnız onlara mahsus olacaktır” (A‘râf 7/32). Ancak İslâm bu nimetlerin fakirlere karşı kibir ve gurur vesilesi edilmesini, maddî ve psikolojik baskı aracı yapılmasını hoş görmez. https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/Kehf-suresi/2185/45-46-ayet-tefsiri

Evet.

Servet sahibi zenginler.

Unutmayın servetinizde ve mallarınızda fakir ve mahrumun hakkı vardır. Bu hakka dikkat edilmelidir. “zenginin, fazlası olanın malında yoksulun hakkı bulunduğu”nu ifade eden âyetlerin, kıtlık, kriz, felâket gibi olağan üstü durumlarda zekâtın belirlenmiş miktarlarını ödemenin kişiyi sorumluluktan kurtaramayacağına işaret ettiğine de dikkat edilmelidir. Zariyat- 19” https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/Z%C3%A2riy%C3%A2t-suresi/4690/15-19-ayet-tefsiri

Evet, şimdi mallarınızı ve servetlerinizi temizleme ve fakirin, mahrumun hakkını verme zamanıdır.

Bütün servet, mal ve mülk sahiplerine sesleniyorum. Hayırda Baykar’ı geçiniz. Servetinizi temizleyiniz. Ayette “Nefsini arındıran elbette kurtuluşa ermiştir. Onu kötülüklere boğan da ziyan etmiştir.Şems 9-10” https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/%C5%9Eems-suresi/6044/1-10-ayet-tefsiri

Haydi, zenginler ve servet sahipleri hem nefsinizi hem de malınızı temizleme zamanı, nefsinizi ve malınızı kötülüklere boğmayın.

Gün fiili dua günüdür.

Selam ve Sabırla… 10.02.2023

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?