7 Şubat 2023 Salı

Felaket Zamanında Daha Fazla İyilik ve Hayırda Yardımlaşmalıyız ve Yarışmalıyız

 Felaket Zamanında Daha Fazla İyilik ve Hayırda Yardımlaşalım ve Yarışalım

Veysi Erken

Büyük bir afet yaşıyor ülkemiz.

Yüz yılın en büyük afeti.

Zelzele (Deprem) afeti ve felaketi.

Rabbulalemin beterinden muhafaza etsin. Zelzele şöyle tanımlanır Kur’an-ı Kerim’de:

“Yer o dehşetli sarsıntısıyla sarsıldığında Ve yer ağırlıklarını dışarı attığında Ve insan, “Ne oluyor buna!” dediğinde; O gün yer, bütün haberlerini rabbinin ona vahyettiği şekilde anlatır. İşte o gün insanlar yaptıkları kendilerine gösterilsin diye (bulundukları yerden) farklı gruplar halinde çıkarlar. Kim zerre miktarı hayır yapmışsa onu (karşılığını) görür. Kim de zerre miktarı şer işlemişse onu (karşılığını) görür. Zilzal-1-8”

Evet, ayette belirtildiği farklı gruplar çıkar. Zelzele döneminde bile nifak ve fesattan geri durmayan alçaklar da çıkar.

Bizler Müslüman olarak Rabbulaleminin eme ettiği gibi davranmakla mükellefiz. Deprem büyük bir afete, yıkıma, can ve mal kaybına vesile oldu. Geniş bir coğrafyada, sınırlarımızın ötesinde de yıkımlara sebep oldu.

Şimdi daha çok dayanışma, yardımlaşma ve hayırda yarışma vaktidir.

Evet, yaraları sarma ve acıları hafifletme, dindirme vaktidir.

Elimizden maddi ve manevi imkânlarımızdan ne geliyorsa infak vaktidir. Ayette “Allah yolunda sevdiğiniz şeylerden harcamadıkça iyiliğe asla eremezsiniz. Ne harcarsanız Allah onu hakkıyla bilir. Âl-i İmrân-92”

Şimdi Allah yolunda daha fazla harcama ve infak zamanıdır ki, iyiliğe erelim.

Elbette her Müslüman mümin iyiliğe erme çabasındadır. Allak bizleri kaldıramayacağımız yüklerle mükellef tutmaz. Ama yüklenebileceklerimizden de mükellef ve sorumlu tutar. Her birimizin yüzünü çevirdiği bir yön ve tuttuğu bir yol, yöntem vardır. Biz yüzümüzü Allah’a çevirmekle mükellefiz.Herkesin yüzünü ona doğru çevirdiği bir yönü vardır. Öyleyse hayırlarda yarışın. Nerede olursanız olun, Allah sizin hepinizi bir araya getirecektir. Şüphesiz Allah her şeye kadirdir. Bakara-148”

Hem yüzümüzü, yönümüzü o çevirmeliğiz hem de “hayır”da yarışmalıyız. Hayırda yarışmak bizi cennetine nail edecek inşallah.

Esasında bu deprem (zelzele) ne çok şey kaybetmediğimizi göstermelidir.

Evet, bu zelzele İslami yaşayışımızı ve hassasiyetimizi bir daha göstermelidir.

Mağdurlara ve mazlumlara yokluk çektik, kıtlık yaşatmamalıyız.

Bu günlerde İslami yaşayışımız devam ediyorsa deprem mağdurlarına evimizi, gönlümüzü ve imkânlarımızı açmalıyız. Olanı paylaşabilmeliyiz. Toplumumuzda iyilik ve Takva hususunda yardımlaşma duygu ve eylemlerinin fazla olduğuna inanıyorum. 

Deprem ne kadar yıkıma sebep olmuşsa yeise düşmemeliyiz ve yardımlarımızı esirgememeliyiz. Çünkü biz toplum olarak "İyilik ve takvâ hususunda yardımlaşın, günah ve haksızlık yolunda yardımlaşmayın. Allah’tan korkun, çünkü Allah’ın cezası çetindir. Maide 2" ayetinde belirtilen anlayışı hala yaşadığımıza inanıyorum. Gereğini ifa etmeli, komşumuzu, dost, akraba ve hem şehrimizi düşünmeliyiz. Yardımlaşalım, paylaşalım, soframızı, gönlümüzü ve ekmeğimizi bölüşelim inşallah.

Elbette Siyonist haçlı zihniyetinin piyonları, uşakları ve şeytanları boş durmayacak. Şeytani işlerine devam edecek. Bizleri hayırda yarışmadan, iyilik ve takva üzerinde yardımlaşmadan alıkoymaya çalışacak.

Deprem.

Bence deprem kendimizi daha fazla sorgulamamıza vesile olmalıdır. Dayanışmamızı, yardımlaşmamızı ve ahlakımızı güzelleştirmemize vesile olmalıdır. Rabbualemin iyiliği "İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı taraflarına çevirmeniz(den ibaret) değildir. Asıl iyilik, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitap ve peygamberlere iman edenlerin; mala olan sevgilerine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, (ihtiyacından dolayı) isteyene ve (özgürlükleri için) kölelere verenlerin; namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren, antlaşma yaptıklarında sözlerini yerine getirenlerin ve zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda (direnip) sabredenlerin tutum ve davranışlarıdır. İşte bunlar, doğru olanlardır. İşte bunlar, Allah’a karşı gelmekten sakınanların ta kendileridir. Bakara 177" biçiminde tanımlar ve yaşamamızı ister. Böyle bir yaşayış Salih insanların yaşayışıdır ki, zor günlerde dayanışmamızı ve yardımlaşmamızı arttırır.

Hâsılı kelam Rabbimiz bizleri bize anlattığı ve öğrettiği kamet ve istikamette yaşamayı nasip etsin.

Bizi azan, yağmaya katılan, başkasını düşünmeyen güruhtan muhafaza etsin.

Ve.

Bizlere her zaman, özellikle sıkıntılı bu günlerde, depremin büyük yıkıma, mağduriyete, mazlumiyete yol açtığı bu günlerde " İyilik ve takvâ hususunda yardımlaşın, günah ve haksızlık yolunda yardımlaşmayın. Allah’tan korkun, çünkü Allah’ın cezası çetindir. Maide 2" ayeti mucibince yaşamayı, dayanışmayı, yardımlaşmayı ve hayır üzere yarışmayı nasip etsin.

Hayır üzere dayanışmayı ve yarışmayı AFAD, Kızılay, İHH gibi kuruluşlar üzerinden gerçekleştirelim ki, hayrımız yerini bulsun.

Bu kuruluşların iletişim bilgileri her yerde vardır. Yeter ki, elimizi, evimizi, gönlümüzü ve imkânlarımızı deprem mağdurları ve mazlumlarına açabilelim.

Selam ve sabırla... 07.02.2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?