8 Şubat 2023 Çarşamba

Deprem mağdurları için şimdi “iyilik” ve “hayır”da yarışma zamanıdır

 Deprem mağdurları için şimdi “iyilik” ve “hayır”da yarışma zamanıdır

Veysi ERKEN

Evet.

Hemen şimdi.

Vakit kaybetmeden deprem mağdurları için şimdi “iyilik” ve “hayır”da yarışma zamanıdır.

Dün bir twit paylaştım. Ankara’daki ilçe belediyelerinin yardımlarını ifade eden bir paylaşım.

Hiçbir kurum kuruluşun reklamı için paylaşım yapılmaz. İnancımız gayet açık. “Mallarını Allah yolunda harcayan, sonra da harcadıklarının arkasından başa kakıp incitmeyenler için rablerinin katında özel karşılık vardır. Artık onlar için korku yoktur, onlar üzüntü de çekmeyeceklerdir. İyi sayılan bir söz ve bir bağışlama, arkasından eziyet gelen bir sadakadan daha iyidir. Allah zengindir, halîmdir. Ey iman edenler! Allah’a ve âhiret gününe inanmadığı halde malını insanlara gösteriş yapmak için harcayan kimse gibi sadakalarınızı başa kakmak ve incitmek suretiyle boşa çıkarmayın. O kimsenin misali, üzerinde toprak bulunan düzgün ve yalçın bir kayadır; kayanın üzerine şiddetli bir yağmur yağmış, onu çıplak halde bırakmıştır. Bu gibilerin kazandıkları hiçbir şeyden istifadeleri olmaz ve Allah, inkârcı topluluğa hidayet vermez. Bakara 262-264 ”

 Yardımlar iyilik ve hayır için olmalıdır. Riya için yapılan hiçbir işin Allah katında değeri ve kıymeti yoktur.

Bu babtan bütün belediyeleri, kamu kurumlarını, üniversite rektörlüklerini, zenginleri, TÜSİAD, MÜSİAD,TÜMSİAD,ASKON ve isimlerini sayamadığım bütün sanayici ve işadamları derneklerini iyilik ve hayırda yarışa davet ediyorum.

Geç kalmayın.

Ankara ve İstanbul belediyeleri bütün illerde seyyar fırınlar kurabilecek ve kendi su fabrikalarından SU gönderebilecek kadar donanımlıdır.

Şeksiz şüphesiz yardım yapan herkes dua ediyorum.

Bu İslami ve insani vazifemizdir.

Haydi,  EKREM ve Mansur.

Gün ekmek ve su teminini hemen sağlama günüdür.

Geç kalmayın.

Haydi, zenginler, sanayiciler ve iş adamları.

İş makinelerinizi, üretimlerinizi oraya yığın.

Geçici barınma merkezlerinin ihtiyaçlarını karşılayın.

Zenginliğiniz ve imkânlarınız sizi ölümden ve hesaptan kurtarmaz. Ancak yaptıklarınız sizin için kâr olur. Allah Nerede olursanız olun ölüm sizi yakalar; sarp ve sağlam kalelerde olsanız bile! Kendilerine bir iyilik dokunsa “Bu Allah’tan” derler, başlarına bir kötülük gelince de “Bu senden” derler. “Hepsi Allah’tandır” de. Ne oldu bu topluluğa ki bir türlü söyleneni anlayamıyorlar! Nisa-78” diyor.

Onun için zenginlere ve imkân sahiplerine diyorum ki, hayırda yarışma zamanıdır bu dem.  

Baykar, “Kahramanmaraş merkezli toplamda 10 ili etkileyen depremler sonrasında 2 günde toplam 105,7 milyon liralık yardım malzemesi taşıyan tırları deprem bölgesine gönderdi. https://www.aa.com.tr/tr/gundem/baykardan-deprem-bolgesine-105-7-milyon-liralik-yardim-malzemesi-destegi/2810642

Patronlar Dünyası'nın edindiği bilgilere göre Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, soğuk havada deprem bölgesinde insanların barınması için bin tane konteyner yaptırıyor.Tanesi 32 Bin TL olan konteynerlar için 32 Milyon TL ödeyen Bayraktar, ayrıca 50 milyon TL'lik gıda, kıyafet, elektronik cihaz ile insani yardım malzemesi tedarik ederek, tırlarla deprem bölgesine sevk ediyor. https://www.patronlardunyasi.com/haber/Helal-olsun-Selcuk-Bayraktar-a-Bin-konteyner-gonderiyor/274743

Bütn İş ve zengin alemine diyorum ki, bu hayır yarışında BAYKAR’I geçiniz.

Bizler Müslüman olarak Rabbulaleminin emr ettiği gibi davranmakla mükellefiz. Deprem büyük bir afete, yıkıma, can ve mal kaybına vesile oldu. Geniş bir coğrafyada, sınırlarımızın ötesinde de yıkımlara sebep oldu.

Şimdi daha çok dayanışma, yardımlaşma ve hayırda yarışma vaktidir.

Evet, yaraları sarma ve acıları hafifletme, dindirme vaktidir.

Elimizden maddi ve manevi imkânlarımızdan ne geliyorsa infak vaktidir. Ayette Allah yolunda sevdiğiniz şeylerden harcamadıkça iyiliğe asla eremezsiniz. Ne harcarsanız Allah onu hakkıyla bilir. Âl-i İmrân-92”

Şimdi Allah yolunda daha fazla harcama, hayırda yarışma ve infak zamanıdır ki, iyiliğe erelim.

Elbette her Müslüman mümin iyiliği erme çabasındadır. Allah bizleri kaldıramayacağımız yüklerle mükellef tutmaz. Ama yüklenebileceklerimizden de mükellef ve sorumlu tutar. Her birimizin yüzünü çevirdiği bir yön ve tuttuğu bir yol, yöntem vardır. Biz yüzümüzü Allah’a çevirmekle mükellefiz.Herkesin yüzünü ona doğru çevirdiği bir yönü vardır. Öyleyse hayırlarda yarışın. Nerede olursanız olun, Allah sizin hepinizi bir araya getirecektir. Şüphesiz Allah her şeye kadirdir. Bakara-148”

Hem yüzümüzü, yönümüzü o çevirmeliğiz hem de “hayır”da yarışmalıyız. Hayırda yarışmak bizi cennetine nail edecek inşallah.

Esasında bu deprem (zelzele) ne çok şey kaybetmediğimizi göstermelidir.

Toplum olarak, devlet organizasyonu olarak ve fertler olarak kendimizi sorgulayabilirsek Rabbualeminin tanımladığı iyilik ve takva üzerine yaşama imkânını yakalarız, kendimize döneriz inşallah.

Rabbualemin iyiliği "İyilik, yüzlerinizi doğu ve batı taraflarına çevirmeniz(den ibaret) değildir. Asıl iyilik, Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitap ve peygamberlere iman edenlerin; mala olan sevgilerine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, (ihtiyacından dolayı) isteyene ve (özgürlükleri için) kölelere verenlerin; namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren, antlaşma yaptıklarında sözlerini yerine getirenlerin ve zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda (direnip) sabredenlerin tutum ve davranışlarıdır. İşte bunlar, doğru olanlardır. İşte bunlar, Allah’a karşı gelmekten sakınanların ta kendileridir. Bakara 177" biçiminde tanımlar ve yaşamamızı ister. Böyle bir yaşayış ancak Salih insanlar yetiştirmeği hedefleyen bir eğitim sistemi ile mümkün olur.

Hâsılı kelam Rabbimiz bizleri bize anlattığı ve öğrettiği kamet ve istikamette yaşamayı nasip etsin.

Bizi azan, yağmaya katılan, başkasını düşünmeyen güruhtan muhafaza etsin.

Ve.

Bizlere her zaman, özellikle sıkıntılı günlerde " …..bir topluma karşı duyduğunuz kin, sakın aşırı gitmenize sebep olmasın. İyilik ve takvâ hususunda yardımlaşın, günah ve haksızlık yolunda yardımlaşmayın. Allah’tan korkun, çünkü Allah’ın cezası çetindir. Maide 2" ayeti mucibince yaşamayı nasip etsin.

Selam ve sabırla... 08.02.2023

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Yazı Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?